miercuri, 9 septembrie 2015

Bloguri romanesti de finante personale

Exista doua tipuri de bloguri dedicate finantelor personale sau educatiei financiare:
A.  Blogurile profesionistilor - cei care "au reusit in viata" si acum sunt in masura sa dea sfaturi si altora. Unii au chiar studii de specialitate, altii se bazeaza exclusiv pe experienta care le-a adus bunastarea financiara. De multe ori acestia creaza continut consistent gratuit pe blog pentru a putea promova anumite produse pe care le vand - consultanta, cursuri, seminarii, carti, dvd-uri etc. Modelul este des intalnit in afara, cu exemple celebre: Suze Orman, Dave Ramsay, Ramit Sethi etc. 


Aceste  bloguri ofera sfaturi si analize generale, uneori ajungand a fi chiar prea tehnice sau elevate, pentru a "prinde" un public cat mai larg. Avantajul urmaririi acestui tip de bloguri este ca informatia este filtrata, de multe ori exista echipe intregi care lucreaza la blogul respectiv, articolele sunt editate si re-editate si calitatea si acuratetea sunt importante pentru credibilitatea autorilor. Dezavantajele - pentru mine -  sunt depersonalizarea, generalizarea si - depinzand de tactul bloggerului in sine - sentimentul ca am de a face permanent cu un salesman care vrea sa-mi vanda ceva [cu cat e mai profesionist, cu atat acest din urma aspect este mai putin agasant, totusi]. 

B. Blogurile "de om simplu", care isi asterne experienta proprie, cu succese dar si esecuri, cu viziunea proprie datorata situatiei in care se afla.Scopul acestor bloguri este de a crea mici comunitati, de a gasi sprijin in eforturile proprii, de a da si altora mai departe ce au reusit sa adune ca informatie din alte surse sau din experiente. 

Avantajul - pentru mine - al acestor bloguri este ca sunt "vii", ca prezinta experiente reale, nu teorii generalizate sau scheme si tactici tehniciste. Sunt situati de viata traite, dileme ale unui om aflat intr-o ipostaza reala si solutii gasite si reflectia ulterioara - daca au functionat sau nu. Evident, dezavantajul este ca "omul simplu" nu are calitatea expertului, face si greseli sau nu toate situatiile din viata lui ti se aplica si tie. 

Partea frumoasa a acestui tip de blog este ca, acumuland experiente de-a lungul anilor, preocupandu-se permanent de acest subiect, unii autori pot deveni experti. Si atunci, pe acele bloguri ai "the best of both worlds". 
In peisajul romanesc am intlnit destul de putine bloguri pe tema finantelor personale. Aproape ca ai putea spune ca numarul lor este atat de mic (comparabil cu blogurile culinare spre exemplu), incat, daca nu te uiti atent - cu lupa - s-ar putea sa crezi ca nici nu exista.  

Lista de mai jos cuprinde blogurile pe care le-am gasit eu pana acum, dar asta nu inseamna ca nu mai exista si altele. Scriu acest articol tocmai pentru a-mi fi mai usor sa revin la ele si, pe masura ce voi gasi si altele le voi adauga in lista.

Din categoria A:

Eusebiu Burcas - Blogul si pdf-ul oferit gratuit au atat un design profesionist cat si un continut bine inchegat si pertinent. Produsele oferite spre vanzare apar foarte discret, accesate printr-un singur link in bara de meniu a paginii. Fara prea multe linkuri [nu inexistente, dar puse acolo unde sunt oportune] si aluzii la ele in diverse articole sau in materialul gratuit initial - care de altfel este si destul de consistent - 74 de pagini. Produsul principal oferit spre vanzare este un curs (de tipul Financial Peace University al lui Dave Ramsey sau Financial Integrity al miscarii YMOYL) care costa cam 800 Ron - dar nu iti sare in ochi la fiecare click. 

De ce mi-a placut acest blog? 
  • Pentru ca informatiile oferite sunt in linia celor cu care am rezonat si pana acum - YMOYL / Dave Ramsey, cu oarecare adaptare la situatia din Romania. 
  • Pentru ca raportul informatie de calitate, prezentata profesionist si oferita gratuit vs publicitate pentru vanzarea produselor proprii este mai mult decat rezonabil.
 Ce mi-as fi dorit:
  • Articolele de pe blog sa poata fi comentate. Inteleg perfect lipsa acestei optiuni: e foarte greu sa gestionezi profesionist - moderare si raspuns - un intreg val de comentarii mai mult sau mai putin avizate, la obiect sau rau voitoare. Atat doar, ca pentru mine interactiunea de acest tip ar fi adus putina "viata" blogului. Probabil ca acest scop nu justifica resursele mari care trebuie mobilizate.

Luca Dezmir: Milionarul mioritic si site-ul de vanzari. Un proiect ambitios, realizat profesionist. Informatii intr-o zona larga de interese, incepand de la finante personale pana la antreprenoriat, trecand prin investitii imobiliare, la bursa, dar si comentarii ale unor evenimente/ seminarii din zona financiara.

Ce mi-a placut:
  • Blogul este plin de informatii si sfaturi din domenii conexe diverse, incat poti gasi ceva care sa-ti foloseasca, in orice stadiu al "evolutiei financiare" te-ai afla.
De ce mie nu mi se potriveste Luca Dezmir: 
  • Modelul sau de succes implica investitiile la bursa si cele imobiliare. Evident ca pentru o situatie ca a Romaniei, cu un raport absolut defavorabil intre castigul lunar si cosul zilnic, nu ai cum sa devii milionar decat prin investitii agresive. Problema mea este ca riscurile implicate mi se par mult prea mari si ca, oricat am citit despre investitiile la bursa/ Forex etc nu am reusit sa vad o cale de a diminua semnificatv riscul (cu toata diversificarea si investirea in "actiuni sigure")
  • Kiyosaki pare sa fie printre mentorii lui Luca Dezmir, iar mie cartea sa principala - Rich Dad, Poor Dad - mi-a pus multe semne de intrebare legate de credibilitatea autorului. Iarasi, e o optiune personala, nu neaparat un defect al filosofiei blogului.
  • Transpare destul de evident stilul salesman, incepand de la cele 4 brosuri de 15-20 de pagini (editate probabil in Word) oferite gratuit in loc de una singura, dar mai voluminoasa, eventual si mai profesionist pusa in pagina ca design. Linkurile catre produsele spre vanzare si pop-up-urile de abonare la newsletter sunt mult mai prezente. Repet, tipul "salesman" este unul perfect valabil si acceptabil, prezent in multe site-uri profesioniste din vest. Doar ca pe mine ma indeparteaza acest mod de abordare.
Laurentiu Mihai - ofera o plaja larga de informatii eclectice - impresia fiind ca majoritatea sunt articole traduse de pe site-uri in engleza (inclusiv cele doua e-book-uri "de autor" oferite gratuit). Site-ul se vrea din categoria A, presupun - desi nu e foarte clar care ar fi sursa de venit, in afara de promovarea afacerilor sale de consultanta si probabil ceva procent din recomandarea cumpararii anumitor carti de pe site-uri romanesti/ reclama?

Plusuri:
  • Traduce si uneori adapteaza la situatiile din Romania multe dintre sfaturile obisnuite pe care le poti gasi pe site-urile in engleza. 
  • Anumite articole originale scrise de colaboratorii blogului sau chiar advertoriale sunt interesante, mai ales prin raportarea la realitatea romaneasca.
Minusuri:
  • Site-urile de tip traducere/compilatie isi au rolul lor in peisajul general, mai ales ca exista suficent de mult public care nu se simte confortabil citind in limba engleza. Problema pe care o vad eu in acest caz este legata de viziunea de ansamblu, care nu mai poate fi unitara, din cauza atat de multor surse de inspiratie, si se ajunge cate-odata in situatii de a oferi pe acelasi blog informatii si sfaturi contradictorii. 
  • Se simte nevoie de editare mai atenta a articolelor si cartilor inainte de publicare. Nimeni nu e perfect si as fi ipocrita sa zic ca n-am facut in viata mea greseli gramaticale sau nu am scris niciodata o fraza intortocheata si ambigua din care era cam greu sa intelegi despre ce e vorba. Dar, pentru un blog care se vrea profesionist, si care a ajuns la un numar de articole destul de mare, plus ca deja are si colaboratori, poate n-ar fi rau sa mai existe si o alta pereche de ochi care sa treaca peste texte inainte de publicare. 
Bogdan Maioreanu - are un blog cu un nume promitator: Independenta Financiara. Site-ul este relativ recent, dar din pacate nu pare sa fie o intiativa reala de blog - toate cele 9 articole sunt datate in aceeasi zi: 17 feb. 2015, si nicio actiune ulterioara. Autorul vrea sa vanda un master-class dedicat finantelor personale, desi produsul nu pare inca prea bine definit.

Am ajuns la categoria B. M-am gandit mult la conotatiile astea de litere/ cifre si la implicatia subconstienta ca una dintre ele ar fi superioara celeilate, dar ... "n-am gasit alta rima". Cert este, ca vreau sa mentionez macar acum, ca in ceeace ma priveste, eu citesc cu mai multa placere, interes si folos blogurile din categoria B.

Economisim.info - est primul blog de finante personale, din categoria "oameni obisnuiti, cu experientele lor" pe care l-am intalnit in peisajul romanesc. Pornind blogul in 2011, Iulia a acumulat experienta si a conturat o viziune unitara. Sfaturi si impartasirea situatiilor proprii legate de majoritatea aspectelor finantelor personale: buget, metode de economisire, posibilitati de investire a economiilor, perspectiva pensionarii, mediul imobiliar, suplimentarea veniturilor, plata datoriilor, etc. 

In timp blogul Iuliei a devenit si suficient de popular incat ea sa poata "monetiza" acest succes. Site-ul produce venit prin linkuri afiliate si prin vanzarea de reclama. 

Doar un leu este blogul Mihaelei care a inceput sa scrie despre bani in aprilie 2014. Scrie despre banii proprii, deciziile sale legate de stilul de viata, despre scopurile pe care le are si cum intentioneaza sa le atinga, despre cat de bine s-a tinut de planuri sau cat a "calcat pe alaturi", despre cum reuseste sa economiseasca gatind, despre credite, despre organizarea finantelor personale cand nu ai un venit fix, despre motivare si auto-motivare si despre multe alte chestiuni "la ordinea zilei" si in familia mea.
Pe scurt, m-am abonat si citesc fiecare articol.   

Si cam atat de scurta e lista mea de bloguri de educatie financiara scrise in limba romana.

Mai exista si alte bloguri personale care au in componenta, pe langa temele principale pe care le abordeaza si o categorie de educatie financiara sau conexa acesteia:

Catalin: Sanatos si voios
Irina: Dulce Casa
HappyPingu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu