vineri, 4 septembrie 2015

Jurnal - Introducere.

De-a lungul timpului am citit foarte multe bloguri de educatie financiara si de finante personale. Din toate am invatat cate ceva, dar cele care m-au ajutat cel mai mult si m-au motivat au fost cele care contineau, pe langa sfaturi generale si o categorie permanenta de jurnal, care analiza foarte sincer situatia concreta a autorului blogului.

Intotdeauna i-am admirat pe acesti oameni care au avut curajul sa puna pe net date atat de intime, mai ales in perioadele in care aveau probleme, cand nu reuseau sa-si atinga scopurile propuse. Dar pe mine m-au ajutat enorm si m-au motivat in acelasi timp.

De aceea voi incerca sa fac si eu acelasi lucru la randul meu, mai ales ca una dintre principalele mele probleme legate de finantele personale este mentinerea pe termen lung a unor rapoarte scrise.

Deci... de unde pornesc azi aceasta calatorie:

Statistici de baza:
Varsta: 39
Ocupatie: profa'
Stare civila: casatorita

Stare financiara: [toate sumele exprimate in RON]
12.845 - Fond de urgenta*
1.900 - Fond de urgenta cash
24.928 - Economii [BPL]**

*la un fond mutual cu risc redus, cca. 5.5% dobanda pe an
** intr-un cont Banca pentru locuinte. Ultima rata va fi in Decembrie 2015, dar contractul se incheie in decembrie 2016, deci abia atunci voi putea avea acces la suma respectiva.

Bunuri mobile/imobile:
230.000 - casa in care locuim*
13.000 - masini** 

*Cu casa este o poveste lunga. Avem o casuta de cca. 70 mp [parter+ mansarda] pe un teren de 350 mp pe care am construit-o in regie proprie fix in perioada boom-ului imobiliar 2007-2009. Estimarea pe care am facut-o este la valoarea actuala - undeva pe la 51.000 euro [chiar putin cam optimista]. Problema e ca noi am bagat pana acum mai mult decat dublul acestei sume in constructia si amenajarea casei, si inca nu e 100% gata. Pe de alta parte, banii initiali pentru teren si constructie (cca 70.000 euro) au provenit din vanzarea unui imobil pe care DH l-a mostenit (in alt oras). Dar peste suma initiala, pana acum estimarile noastre sunt ca am mai cheltuit inca vreo 40.000 euro.

** Da, avem doua masini, desi eu nu conduc! Prima este masina noastra, un Logan din 2006 fara nici un fel de imbunatatiri pe care l-am estimat pe la 1000 euro. A doua este din 2007 cu Abs/ servo/ Ac pe care am primit-o acum doi ani - am estimat-o la 2000 euro.


Cateva cuvinte ar trebui spuse probabil legat de finantele personale si viata in doi. Exista doua tipuri de abordare: (1) fiecare isi managerizeaza banii proprii si contribuie la cheltuielile comune dupa caz, sau (2) toti banii sunt pusi la un loc si managerizarea se face prin decizii comune.

DH si cu mine suntem casatoriti de 10 an.
Eu sunt profa - deci am venit fix, el este liber profesionist, deci veniturile sale sunt absolut total imprevizibile. Per total insa, daca facem o medie de-a lungul timpului, veniturile sale au fost similare cu ale mele.

E greu de spus de ce, dar pana acum doua luni am lasat problema managerizarii banilor putin la intamplare. Adica, oarecum in prima categorie. Fiecare plateam facturi sau bonul la casa dupa cum aveam bani in buzunar. Sa zicem totusi ca eu am fost mai preocupata de finantele personale decat DH de mai multa vreme. De aceea poate am incercat sa fac si anumite economii. Practic tot ce exista strans pana acum in conturi a fost "pus de-o parte" din veniturile mele exclusiv. Pe de alta parte, DH a cheltuit o suma echivalenta din veniturile sale pentru amenajarea casei.

Acum doua luni insa am ajuns intr-o oarecare "criza financiara". DH trebuie sa restituie o suma destul de mare - taxe si impozite aferente. Evident, asta inseamna ca a si castigat ceva la momentul respectiv - a fost un "one time big project". In consecinta, dupa o munca infernala, simti ca "meriti" vrei "sa arati" cam cat a valorat munca ta :) asa ca DH a "investit" cam tot ce a castigat in amenajarea casei [plus 1-2-3 gadgeturi :D ] 

Problema a fost ca el era obisnuit cu sume mici, pentru care si impozitele par "suportabile" - deci pana acum nu a simtit foarte tare momentul in care trebuie sa platesti taxele - cumva lua dintr-o parte si dadea in alta la momentul X - si nu a gandit prea mult inainte.

Bottom line, in momentul de fata, pentru a putea plati taxele ar fi trebuit sa ia un credit de nevoi personale deloc neglijabil. Am hotarat in schimb ca vom apela la fondul de urgenta -  pe care din pacate va trebui sa-l lichidam total! - dar sa incercam sa-l refacem in cel mai scurt timp posibil. 

Totodata acesta a fost momentul in care am decis sa incercam si cea de-a doua abordare a finantelor personale in cuplu - adica sa punem toti banii la un loc. Mai mult, decizia cea mai importanta este ca de-acum incolo sa fim mult mai constienti de ceeace cheltuim si sa tinem evidenta scrisa a cheltuielilor [de-a lungul timpului am mai incercat asta de vre-o 3-4 ori, dar n-am rezistat mai mult de 3 luni la rand] si... sa ne facem un buget!

 

Un comentariu:

  1. Oh da acel minunat moment al vieții în care primești rectficativa, CASS-ul cu penalități și preferata mea decizia de dupa inspectia fiscala in care ti-au scos jumate din cheltueli ca de exemplu de ce ai tu produse de curatenie acolo de parca biroul se curata miraculos singur :))

    RăspundețiȘtergere