luni, 7 septembrie 2015

YMOYL - Despre carte, in general.

Asa cum spuneam intr-un articol anterior, Your Money or Your Life (YMOYL) este cartea cu care am rezonat cel mai mult dintre toate cartile de educatie financiara pe care le-am citit pana acum.

Cartea, publicata initial in 1992, este un program in 9 pasi conceput de Joe Dominguez. 

Dar cine a fost Joe Dominguez? Un cetatean oarecare, nascut in Spanish Harlem - un cartier sarac al New York-ului. A lucrat 10 ani pe Wall Street (nu ca broker cu comisioane mari, ci ca "soricel de birou" - analist de date)  si apoi, la 30 de ani ... s-a pensionat! Daca facem un calcul, reiese ca s-a angajat pe la 20 de ani - deci, foarte probabil imediat dupa liceu, fara sa fi facut o facultate - de aici probabil si jobul destul de putin spectaculos, chiar daca vorbim de Wall Street.


Ei bine, acest Joe Dominguez, cand s-a apucat de munca si-a pus in minte un singur lucru: cum sa scape de "cursa de hamsteri" (rat race) mai devreme decat restul celorlalti. Si a facut un plan de care s-a tinut cu dintii timp de 10 ani, la finalul carora a constatat ca poate sa spuna adio jobului stresant de pe Wall Street si poate trai linistit, pana la finalul vietii din acumularile si investitiile pe care le facuse in cei 10 ani. Practic din acel moment nu a ma muncit pentru bani niciodata in viata lui.

Prin anii '80 a inceput sa tina seminarii in care le explica si altora esenta planului sau. Asa a intalnit-o pe partenera sa Vicki Robin, impreuna cu care a scris si cartea publicata in 1992. 

Joe a murit in 1997, dar cartea sa si seminariile au continuat sa aiba succes atat in State cat si in alte tari. In 2008, Vicki Robin a scos o noua editie cartii, adaptand anumite aspecte statistice si financiare care nu mai corespundeau realitatii, dar spiritul si esenta celor 9 pasi au ramas neschimbate.

Cateva motive pentru care cartea mi-a placut:

1. Joe Dominguez este SINGURUL (din cate stiu eu) autor de program de educatie financiara care nu a facut avere din vanzarea seminariilor si cartilor pe aceasta tema. Absolut tot profitul generat de aceasta miscare a fost donat! 

Asta spune multe despre validitatea programului in sine, despre integritatea autorului. Nu ca ar fi ceva gresit sa obtii profit din munca pe care o depui ca scriitor sau trainer de seminarii, dar una e cand autorul iti da sfaturi de pe pozita "superioara" de milionar cu experienta si la o examinare mai atenta observi ca mare parte din averea sa este de fapt acumulata tocmai din vanzarea acestor sfaturi si cu totul altceva cand omul care iti da sfaturi o face practic pe gratis, pentru ca sursa bunastarii sale nu are nimic de-a face cu vanzarea sfaturilor pe care ti le da dezinteresat.

2. Cartea este mai mult decat o colectie de sfaturi. E o intreaga filosofie de viata. Din punctul asta de vedere este total diferita de cartile obisnuite de educatie financiara si tocmai de aceea a devenit o carte fundamentala si perena, pentru ca esenta ei nu se schimba odata cu crizele financiare sau cu avansul ametitor al tehnologiei.

3. Daca din toate celelalte carti poti culege informatii sau tehnici care sa te ajute in anumite aspecte ale finantelor personale, YMOYL este integratorul care te face sa intelegi ce legatura au toate aceste activitati marunte, mundane cu viata ta, cu valorile tale morale si spirituale si care sunt caile prin care poti echilibra toate aceste aspecte aparent divergente. 

O mare parte din cei 9 pasi sunt meniti sa schimbe modul de gandire, de viziune asupra banilor. Mie YMOYL mi-a "deschis ochii" in multe privinte.

In articolul urmator voi scrie concret despre cei 9 pasi din care este compus programul lui Joe Dominguez.  


Un comentariu: